PYSY ETULINJASSA
JÄTÄ YHTEYSTIETOSI
Kiitos yhteydenotosta!
OTA YHTEYTTÄ
Markkinointiautomaatio – nimestään huolimatta koko firman työkalu 

Markkinointiautomaatio – nimestään huolimatta koko firman työkalu 

Julkaistu 9.11.2020 Niina Sariola

B2B-myyttikestiblogi 

Myytti: Yrityksen sisäisiä prosesseja on mahdotonta muuttaa siten, että markkinointiautomaation  käyttö olisi  tehokasta. 

Eihän se toki mahdotonta ole. Markkinointiautomaation tehokas käyttö kuitenkin vaatii toimivaa yhteistyötä läpi koko organisaation.

Markkinointiautomaatio ei missään nimessä, parhaimmillaan toimiessaan, ole yksin ja ainoastaan markkinoinnin juttu. Heti järjestelmän käyttöönotosta lähtien on hyvä tuoda organisaation eri osat mukaan prosessien suunnitteluun, jotta uusille toimintatavoille saadaan helpommin kaikkien tuki.

Monesti ja ehkä vähän yllättäenkin markkinointi ja myynti eivät ole erityisen läheisesti, tai edes päivittäin, tekemisissä keskenään. Kummallakin on omat itsenäiset tavoitteensa ja toimensa. Viimeistään siinä vaiheessa, kun markkinoinnin automaatiota ryhdytään hyödyntämään, markkinoinnin ja myynnin on  aika hakeutua lähemmäs toisiaan. 

Markkinointiautomaation tulee olla koko organisaation työkalu – näin sen avulla saavutetaan parhaat tulokset. Automaatio ei ole halpa investointi, mutta kun se otetaan laajasti ja tehokkaasti käyttöön, investoinnin tuotto saadaan kyllä nopeasti kasvamaan. 

Markkinoinnille ja myynnille yhteistä etua

Automaation avulla markkinointi voi ohjata resurssinsa strategisempaan käyttöön. Markkinoinnista tulee kohdennetumpaa, ja päätökset voidaan perustaa dataan eikä arvailuun. Myynti puolestaan saa markkinointiautomaation avulla laadukkaita liidejä, joiden tiedetään digitaalisen jalanjälkensä perusteella osoittaneen kiinnostusta yritystä ja sen tuotteita kohtaan.

Myynti saa myös reaaliaikaisen näkymän asiakkaan digitaaliseen käyttäytymiseen. Esimerkiksi CRM-järjestelmään voidaan liittää asiakasprofiilinäkymä, josta nähdään, millä verkkosivuilla asiakas on käynyt, millaisissa kampanjoissa hän on ollut mukana, minkälaisia sähköposteja lukenut tai mitä oppaita ja muita dokumentteja ladannut. Tämä on myyjälle arvokasta tietoa, kun hän on asiakkaaseen yhteydessä.

Markkinointiautomaatio on toki hyödyllinen työkalu myös johdolle. Automaatioon sisältyvän raportoinnin avulla johto saa reaaliaikaista dataa päätöksenteon ja toiminnan ohjaamisen tueksi. Voidaan esimerkiksi luoda reaaliaikainen näkymä liidien tuotantoon, markkinointi- ja myyntitoimenpiteiden tuloksellisuuteen tai asiakastyytyväisyyteen.

Asiakaspalvelu uudelle tasolle

Markkinointiautomaatiolla saadaan aikaan myös fiksumpia asiakkaita. Automatisoidun jalostuspolun läpi kulkeneet asiakkaat tietävät paljon yrityksestä ja tuotteesta ja ovat näin ollen valmiimpia ostajia, mikä lyhentää myyntiprosessia huomattavasti.

Myös olemassa olevien asiakassuhteiden hoito kehittyy parempaan suuntaan markkinointiautomaation avulla. Esimerkiksi CRM:ssä tapahtuvien asiakastietojen muutosten perusteella voidaan käynnistää automaattista viestintää – vaikkapa ostotapahtuman jälkeen voidaan kohdentaa asiakkaalle automaattinen perehdytyskampanja tuotteen käyttöön, ja sopiville asiakkaille voidaan lähettää ajankohtaisia ja relevantteja tapahtumakutsuja tai palautekyselyjä. Kun asiakkaalle tuotetaan automaattisesti hyödyllistä tietoa ja personoituja vinkkejä, saadaan samalla myös vähennettyä perinteisen asiakastuen tarvetta.

Lisäksi voidaan automatisoida tukiprosessia. Tukipyynnöt voidaan automaattisesti kohdentaa oikealle asiantuntijalle, ja asiakkaalle voidaan toimittaa tukipyyntöön liittyviä automaattisia viestejä ja tukimateriaaleja. Samalla asiakaspalvelun prosesseihin saadaan puolin ja toisin enemmän läpinäkyvyyttä.
 

Katso webinaaritallenne

 

Blogikirjoitus on osa B2B-myyttikestejä. Pääset illmoittautumaan B2B-myyttikestien webinaareihin tai katsomaan tallenteita täällä. Syynissä someen, hakukoneisiin, dataan, asiakasymmärrykseen, luovuuteen ja markkinoinnin automaatioon ja -teknologiaan liitetyt myytit.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT

Automaation ammattilaisen avaintaidot

Automaation ammattilaisen avaintaidot

Pelko siitä, että markkinoinnin automaation hallinta haukkaa kohtuuttomasti resursseja, on aiheeton. Markkinoinnin automaation tavoitteena on...

Lue artikkeli

Vaatiiko automaatio syvällistä IT-osaamista?

Vaatiiko automaatio syvällistä IT-osaamista?

Markkinointiteknologiavelhoksi voi kehittyä ilman vähäisintäkään teknologia-alan koulutusta.

Lue artikkeli
Sano se suoraan – vinkkejä avainsanakampanjaan

Sano se suoraan – vinkkejä avainsanakampanjaan

Google Adsin käyttöliittymän ja kampanjoiden luonnin helppous luovat usein harhakuvitelman, että hakukoneoptimointi on helppoa ja yksinkertaista.

Lue artikkeli