PYSY ETULINJASSA
JÄTÄ YHTEYSTIETOSI
Kiitos yhteydenotosta!
OTA YHTEYTTÄ
Täydellinen asiakaskokemus – onko sellaista olemassa?

Täydellinen asiakaskokemus – onko sellaista olemassa?

Julkaistu 21.12.2015 ID BBN

Onnistunut asiakaskokemus ei ole edelleenkään itsestäänselvyys, vaikka se tuo yritykselle merkittäviä kilpailuetuja. Millaisia kokemuksia sinun yrityksesi tarjoaa? 

Olen viimeisen vuoden aikana kohdannut niin laajan asiakaskokemusten kirjon, että se kattaa lähes kaiken, mitä voi pieni ihminen matkallaan kohdata. Siihen on yksi järkeenkäypä syy: oman talon rakennusprojekti, josta olin haaveillut vuosikaudet. Kuluttajillehan markkinoidaan, että rakentaminen on helppoa, kun teet sen ammattilaisten kanssa - kun hankit hyvän rakennusmestarin, kaikki hoituu.

Mikä pettymys! Elämäni suurin investointi tarkoittikin paljon ikäviä asiakaskokemuksia ja reklamaatioiden bittiavaruudessa pyörimistä. Rakentajakokemuksen kartuttua olen oppinut ymmärtämään huonon asiakaskokemuksen pelkoa. Kerta toisensa jälkeen olen yrittänyt kertoa tavarantoimittajalle, miksi tarvikkeiden pitää tulla ajallaan ja miksi haluan sitä, mitä on tilattu, enkä jotain sinne päin. Vastaukseksi olen saanut kuulla kootut selitykset, että nyt on vain näin, tai minä en tiedä ja asiahan ei minulle kuulu, ja voitko soittaa henkilölle, joka näistä vastaa, niin palaamme asiaan.

63 % suomalaisyrityksistä uskoo tarjoavansa
keskivertoa paremman kokemuksen 

Maailmalla 80 % yrityksistä uskoo tarjoavansa ylivertaisia kokemuksia asiakkailleen. Shiruten vuosittaisen Asiakkuuskokemusten johtaminen Suomessa -tutkimuksen mukaan 63 % yrityksistä on samassa uskossa (2015 luku oli vielä 83 %). Asiakkaista vain murto-osa on samaa mieltä.

Tulevaisuudessa yritysten todelliseksi pääomaksi tulee nousemaan ylivertaisen asiakaskokemuksen tuottaminen, josta tulee merkittävä kilpailuetu kiristyvässä markkinatilanteessa. Arvioiden mukaan vuoteen 2020 mennessä asiakaskokemus tulee ohittamaan hinnan ja tuotteen ominaisuudet valintakriteerinä. Kokemukset eivät ole yksittäisiä kanssakäymisiä. Ne koostuvat useista eri kanssakäymisistä asiakkaan ja brändin elinkaarella. Yritysten tulee katsoa omaa liiketoimintaansa asiakkaan näkökulmasta. Pitää ymmärtää asiakkaan kokema matka aivan ensimmäisestä kontaktista lähtien, ostosta ja käytöstä aina suositteluun asti. Valta on siirtynyt brändiltä asiakkaalle.

Itse olin lähes menettänyt toivoni hyvästä asiakaskokemuksesta, kunnes se sitten tapahtui. Mökkimme varasto oli täynnä rakennusjätettä, jota piti lähteä viemään kaatopaikalle.

Kaatopaikan palvelu sai hiljaiseksi

Kulkiessani vesisateen saattelemana kohti Korsmalmin kaatopaikkaa tuumin, että vastassa taitaa olla neonväriasuun sonnustautunut, työhönsä kyllästynyt nortti-Kale, jota ei voisi vähempää kiinnostaa kuluttajan palveleminen. Portista sisään –  ja totta tosiaan, vastassa oli neonvihreään pukeutunut keski-ikäinen, muttei keskikokoinen, työntekijä. Ennen kuin kerkesin puolisoltani kysyä, mihin mennään, tämä yli kaksimetrinen kaveri oli jo harpponut automme luokse.

"Hyvää päivää! Minkä tyyppistä jätettä?" Rakennusjätettä sekalainen seurakunta, vastasin.

"Ajakaa tuonne, niin katsotaan. Kipsilevy tuonne, sekajäte tuohon, metalli tuonne ja puujäte tuonne perälle, maalit ja liuottimet tuohon rakennukseen, ja voisin muuten tulla mukaanne tyhjentämään kuorman, kun uusia tällä asemalla olette", jutteli kummallisen ystävällinen jätti. Tämä lempeä ja ahkera herrasmies nimeltä Kalevi oli koko puolen tunnin projektin loppuun asti mukana, ja taisipa varmaan kantaa meistä kolmesta eniten.

Mitä tämä maksaa, kyselin. "Ei mitään, koska olette kuluttajia, ja teillä ei ollut mitään ongelmajätteisiin luokiteltavia jätteitä." Puolisoni ja oma ilmeeni olisivat olleet selfien arvoisia. Kalevi kiitti ja kehotti tulemaan uudestaankin.
Sain lopulta toivotettua hyvät loppupäivät kädenheilautuksen säestämänä.

Kaikissa asiakaskohtaamisissa on lopulta kyse henkilökohtaisesta palveluhalukkuudesta ja asiakkaan tarpeen tyydyttämisestä. Huono palvelu synnyttää epätoivoa ja hämärtää todellisuudentajua, minkä seurauksena alkaa syyllisten jahtaaminen. Kun näihin yhdistyy vielä kiire, ollaan syvällä mielenvikaisessa illuusiossa yrityksen hyvästä palvelusta.

Lue myös: 
Laadukas tuki on helpoin tapa parantaa asiakastyytyväisyyttä

 

 

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELITT

Copyharkkarin ajatuksia – voiko ID BBN:ää...

Copyharkkarin ajatuksia – voiko ID BBN:ää...

Kun ensimmäistä kertaa astuin ID BBN:n toimistoon täällä Turussa, markkinoinnin automaatio oli minulle suhteellisen vieras käsite. Ymmärsin sen...

Take a look
Vastataan jos viitsitään? – Miten yrityksesi...

Vastataan jos viitsitään? – Miten yrityksesi...

Olen tämän syksyn aikana yrittänyt toteuttaa visioni täydellisestä ruokapöydästä. Etsiessäni yritystä, jolta voisin saada tarvitsemani osat, täyttelin...

Take a look
Ideat lentoon hyvällä porukalla

Ideat lentoon hyvällä porukalla

ID BBN:llä tekninen osaaminen kohtaa luovan ilon. Millaista on suunnittelutyö firmassa, jonka ydinosaamista on markkinoinnin automaatio? Annetaan sekä...

Take a look