Kehittyneen teknologian ansiosta digimarkkinointi on paitsi tehokasta myös kustannustehokasta. Kohdistamismahdollisuuksien ansiosta saat välitettyä viestisi juuri sinne minne haluat, etkä näin ollen joudu maksamaan turhasta viestinnästä.
Nykyaikaisen digimarkkinoinnin mahdollisuudet ovat niin moninaiset, että niistä saa parhaiten käsityksen käytännön esimerkkien avulla.
Hauska kesäkampanja puri Facebookissa
Laatimamme Facebook-kampanja kasvatti huimasti Linden kaasuautomaattien tunnettuutta Suomessa ja Ruotsissa. Kampanja tavoitti lähes miljoona Facebook-käyttäjää ja tuotti yli 58 000 klikkausta kampanjasivulle. Kampanja myös näkyi kaasun myyntituloksissa: Ruotsissa nestekaasun keskimääräinen myynti automaattia kohden kasvoi kampanjaviikkoina 22 % verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon.
Tehoa Google Ads -mainontaan testaamalla
Lähdimme kehittämään Fujitsun Google Ads -mainoksia iteratiivisen testauksen avulla. Tulokset puhuvat puolestaan: CTR nousi katkeamattomasti läpi vuoden 2019, tuplaantui ja jatkoi yhä kasvuaan. Nyt se ylittää alalle asetetut virstanpylväät kirkkaasti. Avainsanamainosten laadun parantuessa niiden klikkihinta alenee, eli halutulle sivustolle pystytään generoimaan yhä enemmän liikennettä, vaikka budjetti pysyisikin ennalta määrätyllä tasolla.
Äänestyskilpailulla FB-näkyvyys kattoon
Kattovalmistaja Ruukki halusi aktivoida kuluttajia sosiaalisessa mediassa, saada lisää seuraajia ja nostaa teräskattojensa tunnettuutta. Tuusulan asuntomessujen kumppanina Ruukki päätti järjestää Facebookissa kilpailun, jossa äänestettiin messujen kauneinta Ruukki-kattoa. Äänestykseen osallistui 1 489 kommentoijaa, ja Ruukin katto -sivun seuraajamäärän kasvu oli peräti 6 150 % verrattuna edeltävään vastaavaan ajanjaksoon.
Digitaalinen markkinointi auttaa sekä uusien että olemassa olevien asiakkaiden sitouttamisessa ja lyhentää ostajan matkaa, koska voit kohdistaa viestisi oikeille kohderyhmille juuri oikeaan aikaan.
Muista, että mitä varhaisemmassa vaiheessa pääset asiakkaan ostopolulle tarjoamaan tietoa ja kuljettamaan prospektia kohti ostopäätöstä, sitä todennäköisemmin asiakas myös valitsee juuri sinun yrityksesi palvelun tai tuotteen.
Jos haluat, että viestisi huomataan, sinun tulee tehdä entistä kohdennetumpaa ja henkilökohtaisempaa markkinointia. Räätälöity, asiakkaalle hyödyllinen sisältö heijastuu ostohalukkuuteen.
Henkilökohtaisen sisällön luominen ja tarjoaminen on monimutkaista ja saattaa tuntua ylivoimaiselta, mutta siihen pystyvät yritykset ovat etulyöntiasemassa. Ne tavoittavat asiakkaansa juuri sellaisella sisällöllä, jota asiakas tarvitsee ja etsii.
Yksi digitaalisen markkinoinnin suurimmista hyödyistä on sen kustannustehokkuus. Reaaliaikaisen kampanjaseurannan ansiosta voit tehdä tarvittavat muutokset saman tien ja hyödyntää mediabudjettia optimaalisesti.
Tehokas ja selkeä seuranta auttaa markkinointia analysoimaan kampanjoiden tehokkuutta omasta ja myynnin näkökulmasta, ja näin ollen kampanjoita on helppo tehostaa ja monistaa.
Hakukoneoptimoinnista puhuttiin jokin aika sitten liikaa. Syntyi optimointiähky, jonka seurauksena aiheesta ei yksinkertaisesti jaksettu enää innostua. Moni yritys jopa tyytyi siihen, että sen sivut ylipäätään olivat löydettävissä.
Yrityksen kotisivulla kuitenkin on merkittävä rooli digitaalisessa markkinoinnissa. Siksi niihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.
Hakukoneoptimointia ei kannata ajatella yksittäisenä projektina – optimointi nimittäin on parhaimmillaan silloin, kun se on jatkuvaa.
Hyvä käytäntö hakukoneoptimoinnissa on, että tärkeitä sisältöjä päivitetään aika ajoin, puututaan alan ajankohtaisiin ilmiöihin, tarkistetaan linkkien toimivuus ja lisätään tärkeimmille sivuille linkkejä yrityksen muilta sivuilta. Samalla on hyvä pysyä ajan tasalla siinä mitä kilpailijat tekevät.
Kannattaa kiinnittää huomiota myös käyttäjäkokemukseen – löytyykö sivulta selkeä maali, eli mitä sivulla kävijän halutaan tekevän? Onko sivu helppokäyttöinen? Latautuuko se nopeasti ja onko sivu mobiiliystävällinen?
Sivujen ylläpitoa voi verrata vaikkapa kivijalkamyymälän ylläpitoon – siisti ja ajanmukainen ympäristö pitää sekä nykyiset asiakkaat tyytyväisinä ja houkuttelee uusia.
Tärkeitä avainsanoja on useimmilla yrityksillä melko vähän. Kun jokaiselle avainsanalle on oma, hyvin optimoitu sivunsa, ja sivujen ylläpidossa on selkeä rutiini, hakukoneoptimointi ei ole työlästä tai vaikeaa.
Vinkit:
1. Tee hakuja yrityksellesi tärkeillä avainsanoilla.
2. Perehdy siihen, mitä kilpailijat tarjoavat ja pyri tarjoamaan enemmän.
3. Selvitä tärkeiden sivujesi koko. Selvitä tekniset seikat, kuten sivulla käytettyjen kuvien koko ja sivun latausaika. Tee parannuksia tarpeen mukaan.
4. Linkitä tärkeimmille sivuillesi suoraan muilta sivuilta ja pyri saamaan linkkejä myös oman sivustosi ulkopuolelta.
5. Päivitä sisältöä säännöllisesti. Muutosten ei tarvitse olla suuria, mutta päivitysten avulla sivu pysyy tuoreena.
Hakukoneoptimointiin ja hakukonemarkkinointiin liittyy paljon väärinkäsityksiä, koska kaikki eivät ymmärrä niiden eroa.
Optimointia on, kun sivustolle luodaan hyvää sisältöä eri elementteineen, sivuston teknistä suorituskykyä parannetaan ja tärkeimmille sivuille lisätään linkkejä. Nämä toimet parantavat verkkosivuston orgaanista löydettävyyttä.
Hakukonemarkkinointi puolestaan on maksettua mainontaa – yleisimmin Google Adsin kautta tehtyä sellaista. Markkinoidessamme Google Adsissa valitsemme avainsanat, joilla haluamme tulla löydetyiksi ja ohjaamme käyttäjiä näillä termeillä valitsemillemme sivuille. Samalla maksamme klikeistä, konversioista tai näyttökerroista.
Miksi siis kannattaa tehdä hakukoneoptimointia, jos liikenteen voi ostaa ja tavoitteeseen pääsee oikotietä?
Siksi, että Google Adsin järjestelmä tarjoaa valituille avainsanoille laadullisen arvon. Arvo määräytyy sen mukaan, miten hyvin mainoksen teksti ja laskeutumissivu vastaavat valittua avainsanaa. Huonosta vastaavuudesta sakotetaan kahdella tavalla: sivun klikkihinta on kalliimpi kuin optimoidulla sivulla ja pahimmassa tapauksessa Google yksinkertaisesti jättää mainoksen näyttämättä.
Hakukonemarkkinoinnilla saa toki oikaistua jotkut mutkat suoriksi, se ei tarkoita, etteikö hakukoneoptimoinnista olisi hyötyä. Sisällön avulla voidaan nimittäin vaikuttaa laatupisteisiin: kun pisteet ovat hyvät, klikkejä saa edullisesti.
Vinkit:
Google Ads on erittäin helppo työkalu käyttää, ja sen vuoksi kuka tahansa voi pyörittää avainsanakampanjoita. Tämän seurauksena eteen tulee aika ajoin tilejä, joista paistaa lausahdus ”itse tein ja säästin”. Näissä niin sanotuissa harrastetileissä toistuu usein samat piirteet.
Edellä lueteltuja käytäntöjä näkee valitettavan usein. Google Adsin käyttöliittymän ja kampanjoiden luonnin helppous luovat usein harhakuvitelman, että hakukoneoptimointi on helppoa ja yksinkertaista.
Googlen Tag Managerin hallinta ja sen synkkaaminen Google Analyticsin ja lopulta Google Adsin kanssa on monelle vaativa – vaikkakaan ei mahdoton – tehtävä. Suosittelemme tutustumaan sekä hakukoneoptimointiin että hakukonemarkkinointiin omaehtoisesti, mutta samalla kannustamme keskustelemaan asiantuntijan kanssa, kun on aika tehdä yrityksen liiketoiminnalle merkityksellisiä kampanjoita.
Vinkit:
1. Aloita jokaisen sivun suunnittelu siten, että mietit sivulle YHDEN selkeän päämäärän eli maalin. Korosta päämäärää ja karsi sivulta häiriötekijöitä, eli muita klikattavia vaihtoehtoja.
2. Aseta päämäärälle mittauspiste – se voi esimerkiksi olla lomakkeen täyttö. Mittauspisteen asettaminen on tärkeää – mainostat sitten sosiaalisessa mediassa, Googlessa tai jos haluat mitata hakukoneoptimoidun sivun suorituskykyä. Linkitä päämäärä valitsemiisi alustoihin.
3. Vähemmän on enemmän. Älä mieti kymmeniä avainsanoja. Mieti tärkein avainsana ja sille kaveriksi 4–5 vähemmän tärkeää termiä. Mainosta ja tuunaa sivua näitä termejä ajatellen, mutta tee hakukoneoptimointia VAIN tärkeimmälle avainsanalle. Pidä fokus selkeänä.
Muista, että mitä varhaisemmassa vaiheessa pääset asiakkaan ostopolulle tarjoamaan tietoa ja kuljettamaan prospektia kohti ostopäätöstä, sitä todennäköisemmin asiakas myös valitsee juuri sinun yrityksesi palvelun tai tuotteen.
Jos haluat, että viestisi huomataan, sinun tulee tehdä entistä kohdennetumpaa ja henkilökohtaisempaa markkinointia. Räätälöity, asiakkaalle hyödyllinen sisältö heijastuu ostohalukkuuteen.
Digitaalinen markkinointi auttaa sekä uusien että olemassa olevien asiakkaiden sitouttamisessa ja lyhentää ostajan matkaa, koska voit kohdistaa viestisi oikeille kohderyhmille juuri oikeaan aikaan. Digitaalisen markkinoinnin pelikenttä on alati kasvava ja elävä: sen kanavat, teknologiat ja trendit muuttuvat jatkuvasti. Markkinoijalta edellytetään useiden järjestelmien hallintaa ja jatkuvaa läsnäoloa eri medioissa – täytyy olla siellä, missä asiakkaatkin ovat. Oikeassa paikassa – oikealla tavalla. Joskus jopa ympäri maailmaa.
Harvan yrityksen myynti- ja markkinointiosasto pysyy mukana digitaalisen markkinoinnin käänteissä ilman asiantuntevaa kumppania.
ID BBN on moneen otteeseen palkittu digitaalisen markkinoinnin edelläkävijäyritys. Pidämme osaamisemme ajan tasalla jatkuvalla kouluttautumisella ja BBN-organisaatiomme avulla. BBN on kansainvälinen, B2B-markkinointiin erikoistuneiden toimistojen organisaatio ja maailman johtava B2B-markkinoinnin asiantuntijapalvelu. Asiakkaamme eivät ole sidottuja vain yhden toimiston voimavaroihin, vaan he saavat käyttöönsä 61 toimistoa ja 1 150 digitaalisen markkinoinnin asiantuntijaa 32 maassa.
Juuri tässä piilee vahvuutemme. Löydämme asiakkaillemme parhaat digitaalisen markkinoinnin ratkaisut eri tilanteisiin, myös globaaleilla markkinoilla. Tiimissämme yhdistyy monen eri alan erityisosaaminen, B2B-markkinointiprosessien syvällinen ymmärrys, strateginen ajattelukyky ja monikanavainen luovuus.
Customer leadimme Marjut Herranen ja Tiina Haapanen menestyivät Suomen LinkedIn Agency Champions -koulutussarjan kilpailussa 2020. Kotiintuomisena oli ykkössija peräti kahdessa eri kategoriassa.