Hyppää sisältöön

4 vinkkiä onnistuneeseen etätyöskentelyyn

lokakuu 9, 2017
ID BBN

Istun mukavalla sohvalla läppäri sylissä, kissojen suhiessa leikkihiiren perässä. Kylpyhuoneessa roksuttaa pyykkikone ja Spotify soittaa suosikkimusiikkia. Kieltämättä ympäristö eroaa toimistomaisemasta, mutta muuten tämä työpäivä on samanlainen kuin muut. Vai onko? Ja miten etätyöpäivästä saa mahdollisimman tehokkaan?

Etätyöhön keskittyvissä jutuissa ja raporteissa ilmenee, että etätyö säästää aikaa, parantaa työtehoa ja lisää tyytyväisyyttä. Jotta sinäkin saisit kaiken irti etäpäivistä ja välttyisit yleisimmiltä sudenkuopilta, kannattaa lukea seuraavat vinkit:

1. Aseta tavoite ja aikaraja

Ota selvää millaista työsuoritusta sinulta odotetaan tai määritä itse mitä haluat etätyöpäivän aikana saavuttaa. Etenkin luovalla alalla aikarajoitukset ovat motivaation kannalta yllättävän tärkeitä. Liika on liikaa, mutta niskassa hönkivä deadline lisää mukavasti kierroksia…

2. Rytmitä päivä tauoilla

Työmoodiin sujahtaminen ja siinä pysyminen on helpointa, jos kotoa löytyy rauhallinen soppi tai työhuone. Vaihtoehtona on erinäisten houkutusten, kuten upottavan sohvan, kiinnostavan kirjan tai pyykkipinon täydellinen sivuuttaminen.

Työt on myös hyvä rytmittää sopivan mittaisiin paloihin, jotta työnteko pysyisi tehokkaana. Latvialaisen startup-yrityksen tekemä selvitys1 osoitti, että heidän tehokkaimmat työntekijänsä työskentelivät keskimäärin n. 50 minuuttia kerralla ja pitivät sen jälkeen noin vartin mittaisen tauon. Työskennellessäsi kotona ehdit vartissa vaikka venytellä jäseniäsi, juoda kahvit kaikessa rauhassa tai lähteä pihalle haukkamaan happea. Tai nukkua päiväunet!

 

”11 minuutin päiväunet parantavat työtehoa 3 – 5 tunniksi”

Kyllä, luit oikein. Sillä vaikka useimpien tapoihin ei kuulu torkkujen ottaminen työpäivän aikana, jaksavat asiantuntijat sinnikkäästi suositella niitä. Kuulemma ainoastaan 11 minuutin lepääminen parantaa työtehoa jopa kolmeksi-viideksi tunniksi.

Mikset kokeilisi myös Helsingin Sanomissa esiteltyä Tomaatti-menetelmää, jossa ajastat kelloosi  15 – 20 minuutin jakson. Koska aika on lyhyt, tiedät keskittymiskykysi riittävän. Ajan loputtua huomaat, että oletkin saanut yllättävän paljon aikaan!

3. Pidä yhteydet kunnossa

Etätyölläkin on kääntöpuolensa. Time-lehden tutkimuksen mukaan toimistolla töitä tekevien motivaatio ja moraali saattaa laskea kun työkaverit tekevät töitä kotoa käsin. Pidä siis säännöllisesti yhteyttä paitsi asiakkaisiin ja esimieheen, myös työkavereihin! Kunhan yhteydenpitovälineet, yhteydet ja suojaukset ovat kunnossa, tämän ei pitäisi olla ongelma. Jos mahdollista, pyri pitämään lähipäivien määrän suurempana kuin etäpäivien.

Vaihtoehtoja on runsaasti: puhelimen ja sähköpostin lisäksi pysyt ajan tasalla ja muiden mielessä esimerkiksi Slackin, Trellon, Skypen ja erinäisten videopalaverijärjestelmien kautta. Jos etätyötä tekeviä on useampia, tiimihenkeä saa vahvistettua sopimalla yhteisistä lähipäivistä ja esimerkiksi Slackiin perustettavilla vapaamuotoisilla chattiryhmillä.

4. Panosta läpinäkyvyyteen

Koska kaikki eivät usko etätyöhön, se edellyttää ehdotonta avoimuutta. Muista raportoida tekemisistäsi. Jos tilillesi kilahtaa joka kuukausi sama summa, esimiehesi odottaa varmasti etätyöpäiväsi olevan paitsi tehokas, myös yhtä pitkä kuin toimistollakin. Ja freelancerina laskutat tietysti ainoastaan tehokkaista työtunneista. Useimmille meistä tämä on toki itsestäänselvää.

******
Etätyö lisää todistetusti tyytyväisyyttä ja parantaa työtehoa. Motivaation yllä pitämisessä auttaa tavoitteiden asettaminen ja aikarajat, säännöllisten taukojen pitäminen ja työn rytmittäminen sopiviin paloihin. Kun pidät linjat auki esimiehiin ja työkavereihin ja kerrot tekemisistäsi, pysyvät kaikki osapuolet tyytyväisinä. Mukavaa etätyöpäivää!

Linda Hägerstrand

PS. Haemme uusia typpejä joukkoomme, täällä näet ID BBN:n avoimet työpaikat!

Lähteet:
Helsingin SanomatTyöolobarometriMedical XpressTalouselämäMicrosoftTrello

ID BBN
ID BBN on Pohjoismaiden johtava automaatioasiantuntija ja asiakaskokemuksen kehittäjä.

Search