Hyppää sisältöön

Hei me etäillään!

maaliskuu 26, 2020
ID BBN

Etäpalaverit ovat kuuluneet arkeemme jo kauan – osa väestämme työskentelee välillä kotona ja osa on enemmän tai vähemmän reissun päällä. Nyt olemme kuitenkin kaikki uuden edessä – näin laajamittainen ja pitkään jatkuva etätyöskentely on sopeutumista vaativa juttu.

Erikoinen tilanne vaatii uusia ja luovia ratkaisuja. Menneet viikot ovat todistaneet, että meillä työskentelee idearikasta ja hyvin sopeutuvaa porukkaa. Uusia ideoita syntyy ja vanhoja muokataan tarpeen mukaan. Nyt haluamme jakaa parhaat etäilyvinkkimme.

Rutiinit rytmittävät päivää

Kotoa käsin työskennellessä on helppoa hypätä sängystä suoraan koneelle, mutta erilaisista aamurutiineista on hyötyä työpäivää aloittaessa. Lyhyt aamulenkki, joogahetki tai vaikkapa pelkkä työvaatteiden pukeminen auttaa aivoja virittäytymään työmoodiin. Myös iltapäiväksi kannattaa miettiä joku rutiini, jonka avulla työpäivän katkaisee ja saa käännettyä ajatukset toisaalle.

Anu aamukävleyllä

”Taitan yleensä työmatkani kävellen. Siksi pyrin nytkin käymään happihyppelyllä ennen työpäivän alkua. Saan tutun aloituksen päivään, enkä jää koko päiväksi neljän seinän sisälle.”
–Anu

Marjutin koira

Koirat herättävät klo 6, jonka jälkeen lähdemme heti aamulenkille. Kuuntelemme yhdessä, kuuluuko lähimetsästä uusien tulokkaiden laulua. Muuttolinnut palaavat nyt. Aamiainen klo 6.30 ja reilu vartti muihin aamurutiineihin. Seitsemän jälkeen lähdemme vielä toiselle lenkille. Koirat pitää väsyttää, jotta ne antavat minun tehdä rauhassa töitä lounastaukoon asti.
–Eija

Oma työpiste kotona

Työ- ja vapaa-ajan erottaminen on hankalaa, kun ne pyörivät samoissa nurkissa yhtäaikaisesti. Omasta ajasta ja hyvinvoinnista tulee kuitenkin pitää huolta myös kotoa käsin työskennellessä. Jos vain mahdollista, rajaa itsellesi oma työpiste. Kun työnteolle on pyhitetty oma paikka, rentoutuminen on helpompaa muissa tiloissa. Ergonomiasta ei kannata myöskään tinkiä, eli pyri tekemään töitä välillä seisten. Jollei kotonasi ole sähköpöytää tai muuta korkeaa tasoa, voi sellaisen rakentaa kirjoista, laatikoista tai vaikkapa silityslaudasta.

Digiproikkarimme Tanja ja Tiina ratkaisivat työergonomiakysymyksen hakemalla toimistolta isot näytöt, näppikset ja hiiret kotiinsa. Kun kotitoimiston varustelee yhtä hyvin kuin normaalin työpisteensä, pysyy ryhti hyvänä eikä niska väsy.

Matin seisomatyöpiste

Matin (kirjaimellisesti) luova seisomatyöpiste. 

Muista tauot

Toimistolla työskennellessä taukoja tulee pidettyä säännöllisesti ja työkaverit muistuttelevat lounaasta, jos se meinaa unohtua. Etätöitä tehdessä tilanne on toinen. Töihin saattaa uppoutua pitkäksi aikaa, ja tauot jäävät helposti väliin. Jaksamisen kannalta on tärkeää pitää pieniä lepohetkiä, syödä lounasta, välipaloja ja juoda tarpeeksi vettä.

Jos sinun on vaikea rytmittää päivää, tee itsellesi lukujärjestys. Tämä helpottaa myös lasten ja koululaisten kanssa toimimista. Kun päivän lukujärjestykseen on merkitty kaikkien työ- ja opiskeluajat ja väliin varattu myös yhteistä aikaa, kaikki perheenjäsenet tietävät päivän aikataulun ja osaavat toimia sen mukaan.

Aikataulutus auttaa työrauhan luomisessa samalla kun tauoista voi nauttia ilman tunnontuskia. Miltä kuulostaa lounastauko ulkona? Marjut näyttää mallia.

Marjut makkaranpaistossa

Marjut lounasmakkaraa paistamassa.

Vietä aikaa työkavereiden kanssa

Nyt on korostetun tärkeää ylläpitää yhteyttä työkavereihin ja muihin läheisiin, vaikka lähikontaktiin emme pääsekään. Tavallisen puhelun lisäksi kannattaa välillä soittaa videopuhelu, koska sen avulla tunteita saa välitettyä paremmin ja monipuolisemmin.

Pidämme ID BBN:n väen kanssa yhteyttä toisiimme muun muassa Teamsin välityksellä. Loimme ”etäilykanavan” tunnelmien jakamiseen ja kokoonnuimme isolla porukalla yhteen perjantain afterworkeilla. Työviikon päättävä yhteinen hetki on meille tärkeä – kaipaamme ja tarvitsemme kollegoiden kanssa jutustelua, tukea ja turvaa. Idean saa varastaa – cheers ja kippis!

 

PS. Muista myös tietoturva etäillessä!

Etätyön lisääntymisen myötä meidän kaikkien tulee kiinnittää erityistä huomiota kyberturvallisuuteen. Meillä ID BBN:ssä työntekijöidemme etäyhteyksien turvallisuudesta vastaa InfoSec-asiantuntijamme Darren, jonka ajankohtaiset vinkit kannattaa lukea oitis. Pääset Darrenin englanninkieliseen blogiin tästä.

ID BBN
ID BBN on Pohjoismaiden johtava automaatioasiantuntija ja asiakaskokemuksen kehittäjä.

Search