Hyppää sisältöön

ID BBN on Turun ensimmäisessä sähkövoimalassa

toukokuu 7, 2019
Eija Väliranta

ID BBN:n päämaja sijaitsee osoitteessa Läntinen Rantakatu 3. Rakennus oli alkujaan Turun ensimmäisen sähkövoimala. Sen rakennutti G. A. Petrelius ja suunnitteli rakennusmestari Anton Salviander. Rakennuspiirustukset ovat vuodelta 1898. Rakennus oli alkujaan yksikerroksinen, uusrenessanssityylinen kivitalo.

Sähkölaitoksen talo siirtyi vuonna 1918 Turun Puhelinyhdistys Oy:lle (vuodesta 1945 Turun Kaupungin Puhelinlaitos), joka laajensi taloa pihalle päin ja korotti sitä yhdellä kerroksella vuonna 1924. Muutospiirustukset laati arkkitehti Frithiof Strandell, joka oli myös puhelinyhdistyksen suurimpia osakkaita. Vuonna 1925 puhelinlaitos sai lisätilaa viereisestä rakennuksesta – työnvälitystoimistolta vapautuneista tiloista – ja rakennusten väliseen seinään puhkaistiin kulkuyhteys.

Vuonna 1929 puhelinlaitoksen vanhaa rakennusta korotettiin jälleen yhdellä kerroksella, ja sinne rakennettiin relesali. Piirustukset laati kaupunginarkkitehti Harald Smedberg. Vuosina 1939–40 rakennusta laajennettiin pihalle päin arkkitehti Lauri Sipilän suunnitelmien mukaan. Samalla talon kyljestä purettiin sähkölaitoksen aikainen savupiippu.

 

Rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokas rakennus​

Puhelinlaitos muutti pois rakennuksesta vuonna 2005, ja kaupunki päätti myydä sen yhdessä viereisten A-klinikalta vapautuneiden rakennusten kanssa eniten tarjoavalle. Ehdoksi laitettiin, että osasta tiloja tehdään julkisia kulttuuritiloja. Pihalla sijaitseva vanha puhelinlaitos oli purettu vuonna 2004 uuden pääkirjaston rakentamisen tieltä. Vanha, asemakaavassa suojeltu osa jäi pihasivultaan torsona odottamaan kunnostusta.

Rakennusta koskeva, voimassa olevan asemakaavan suojelumääräys ja -selitys on sr 4: Rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokas rakennus.

Rakennusta tai sen osaa ei saa purkaa eikä siinä saa suorittaa sellaisia lisärakentamis- tai muutostöitä, jotka tärvelevät julkisivujen tai vesikaton rakennustaiteellista tai kulttuurihistoriallista arvoa tai tyyliä. Rakennuslupaa käsitellessään on rakennuslautakunnan kuultava asiassa museoviranomaisia.

Vuonna 2008 solmitun kaupan myötä omistajaksi tuli Kiinteistöosakeyhtiö Läntinen Rantakatu 3, jonka pääosakkaat ovat arkkitehti Benito Casagrande perheineen (2/3) ja hänen hankkeeseen kutsumanaan Paavo Nurmi Oy (1/3).

Rakennus saneerattiin vuosina 2008–2009. Kellaritiloihin (entinen ristiinkytkentähuone) tuli ravintola Smör, rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen rakennettiin liiketila, 2. kerroksen puhelinvaihdetiloihin korjattiin tilat mainostoimistolle (ID BBN) ja ylimpään kerrokseen tehtiin asuntoja. Pihan puolelle rakennettiin laajennusosa, johon sijoitettiin hissi porrashuoneineen. Piirustukset laati Arkkitehtitoimisto C&Co Oy:n vastaava suunnittelija Benito Casagrande. Ensimmäisen kerroksen liiketilassa toimi ensin galleria, sitten arkkitehtitoimisto ja syksyllä 2018 tilaan muutti ID BBN.

Lähde:

Turun kaupunki
Vapaa-aikatoimiala
Museokeskus, Kulttuuriperintö

 

ID BBN:n Turun toimisto sijaitsee Aurajoen rannalla, osoitteessa Läntinen Rantakatu 3. Rakennus oli alkujaan Turun ensimmäisen sähkövoimala.

Ikkunastamme näkyy taiteilija Miina Äkkijyrkän teos Sweet Yellow Melon. Teoksessa yhdistyvät raskas teollinen materiaali sekä taiteilijan tuotannolle tyypillinen aihe, haparoiva ja herkkä kyyttövasikka. Teos on yksi Turun kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 paljastetuista julkisista taideteoshankinnoista. Kiinteistöyhtiö Läntinen Rantakatu 3 antoi kaupungille huomattavan lahjoituksen, jonka turvin patsas hankittiin.

Sisäpihalla ID BBN:n toimistoa vartioi saksalaisen kuvanveistäjän, Odo Rumpfin nimetön teos, joka löysi tiensä kiinteistöyhtiön pihalle Benito Casagranden toimesta Turun kulttuuripääkaupunkivuonna 2011.

– Taiteilija tekee veistoksia keräämistään romuista ja erilaisista kierrätystavaroista. Hänellä on paljon julkisia veistoksia Saksassa, galleristi Maaret Finnberg kertoo.

Aurajoen puolella taloamme on venäläisen Andrei Kovaltshukin Tapaaminen Turussa 1812 -patsas. Patsaan aiheena on Aleksanteri I ja Ruotsin kruununprinssin Kaarle XIV Juhanan tapaaminen Turussa vuonna 1812.

 

Lisää ID BBN:n blogikirjoituksia:

Gradupaikan haku poiki vakituisen työn

Breakfast, ID BBN style

ID BBN’s marathon craze

Eija Väliranta

Search